Wat is overdruk?

Overdruk of overprint is wanneer een element in je opmaak over een ander element wordt geprint en dus je beide elementen worden gemengd. Dit kan handig zijn voor het aanleveren van een kapvorm of spotvernis. Maar hier kunnen ook makkelijk fouten bij worden gemaakt. Bv. Witte tekst die in overdruk op een afbeelding staat zal niet zichtbaar zijn of een gekleurd vlak dat over een ander vlak staat zal er transparant uitzien.

 

Hoe controleren?

Overduk voorbeeld aanzetten in inDesign of acrobat.

Wanneer nodig?

Bij het aanmaken van een kapvorm op je ontwerp moet je deze in overdruk zetten. Dit omdat in de pdf de print die onder deze lijnen staat ook bewaard blijft. De kapvorm zet je in een spotkleur en geef je de naam cut.

Bij het aanmaken van een plooilijn op je ontwerp moet je deze in overdruk zetten. Dit omdat in de pdf de print die onder deze lijnen staat ook bewaard blijft. De plooilijn zet je in een spotkleur en geef je de naam fold.

Bij het aanmaken van spotvernis. De vlakken waar spot vernis komt zet je op overdruk en geef je een spotkleur met de naam vernis. Als je deze niet in overdruk zou zetten zou de druk onder het vlak verdwijnen en er enkel een wit vlak overblijven.